Restauracja w Złotej Iglicy to miejsce dla każdego niedaleko Raciborza. Szerokie menu w naszej restauracji z różnorodnymi daniami kuchni regionalnej i tymi na światowym poziomie. Wszystkie dania w restauracji w Złotej Iglicy są wykonywane z niesamowitą precyzją i znajomością szeroko pojętej sztuki kulinarnej. Serdecznie zapraszamy i życzymy smacznego! Zajazd Złota Iglica w Pogrzebieniu przy drodze DW935 Racibórz - Rybnik. Menu zawierające wykaz składników wraz z alergenami dostępne jest na bufecie.

Restauracja poleca

PRZYSTAWKI

Śledź marynowany

podany na cebuli w karmelu z gruszką i musztardą Dijon

19 zł

Befsztyk tatarski

w oprawie korniszonów i szalotki

22 zł

Grillowany camembert

z bekonem mixem sałat i orzechowym winegretem

19 zł

Gęsia wątróbka

z Calvadosem, balasamiczną cebulą z jabłkiem i konfiturą z winogron

21 zł

SAŁATKI

Sałatka z pieczonym burakiem

i grillowanym kozim serem oraz miodowym vinegretem z chilli

26 zł

Sałatka z serem pleśniowym

gruszkami, żurawiną i cytrynowym winegretem

23 zł

Sałatka z chrupiącym boczkiem

jajkiem w koszulce, mixem sałat, grzankami, parmezanem i miodowym winegretem z chilli

22 zł

Sałatka ze szpinakiem

świeżymi daktylami, prażonym sezamem, fetą i cytrusowym winegretem

25 zł

ZUPY

Rosół

z makaronem

8 zł

Żurek śląski

na białej kiełbasie

13 zł

Flaczki

wołowe

14 zł

Kremowa zupa rybna

z trawą cytrynową i dorszem

17 zł

Zupa z grzybów leśnych

z dodatkiem koziego sera

15 zł

Krem czosnkowy

z jajkiem w koszulce

12 zł

DANIA RYBNE

Sandacz pieczony w pergaminie

z warzywnym spaghetti i purre z wędzonym twarogiem

38 zł

Piotrosz na maśle klarowanym

z ziemniakami duszonymi w śmietanie i brukselką

35 zł

Łosoś w czarnym sezamie

z ryżem, fasolką, kukurydzą i marchewkowym spaghetti

39 zł

Polędwica z dorsza

w sosie maślano-cytrynowym z purre ziemniaczanym i sałatką ze świeżych warzyw

35 zł

DANIA MIĘSNE

Policzki wołowe

duszone z warzywami z dodatkiem kopytek i fasolką szparagową

38 zł

Udko z kaczki pieczone w jabłkach

podane z ciemnymi kluskami i modrą kapustą z boczkiem

35 zł

Kotlet schabowy z kością

ziemiankami purre i kapustą zasmażaną

26 zł

Udko z gęsi confitowane

z ciemnymi kluskami i modrą kapustą z boczkiem

50 zł

Gicz jagnięca duszona w białym winie

purre z gorczycą i marchewką konfitowaną

55 zł

Karkówka duszona w sosie Porto

z purre marchewkowym i smażonym jarmużem

34 zł

Rolada wołowa

z kluskami śląskimi i modrą kapustą

35 zł

 

Polędwiczka wieprzowa w sosie tymiankowym

z borowikiem, purre z gorczycą i buraczkami z czerwoną porzeczką

39 zł

Polędwica wołowa w sosie demi-glace

z zielonym pieprzem, purre z chrzanem i pikantnymi warzywami

55 zł

Marynowany kurczak nadziewany jarmużem

suszonymi pomidorami w sosie bazyliowym z dufinkami i grillowaną cukinią

35 zł

Grillowany filet z kurczaka w sosie czosnkowym

z ryżem, szpinakiem i bukietem warzyw gotowanych

33 zł

Makaron Garganelli z masłem szałwiowym

szynką włoską i parmezanem

26 zł

Makaron Puntaletti z kurczakiem

bekonem, kurkami i świeżym szpinakiem

27 zł

DLA DZIECI

Panierowany filet z kurczaka

z frytkami i surówką z marchwi

17 zł

ZESTAWY RODZINNE

Zestaw na 4 osoby

Rosół z makaronem

Rolada wołowa 2szt
Kotlet schabowy z kością 1szt
Grillowany filet z kurczaka 1szt

Zestaw surówek
Frytki
Kluski śląskie
Ziemniaki purre
Sos pieczeniowy

135 zł

 

Zestaw na 6 osób

Rosół z makaronem

Rolada wołowa 2szt
Kotlet schabowy z kością 2szt
Grillowany filet z kurczaka 2szt

Zestaw surówek
Frytki
Kluski śląskie
Ziemniaki purre
Sos pieczeniowy

200 zł

DESERY

Suflet czekoladowy

z belgijską czekoladą i lodami miętowymi

20 zł

Szarlotka własnego wypieku

z lodami waniliowymi

16 zł

Sernik domowego wypieku

16 zł

 

Parfait z masłem orzechowym

granollą i cullise z malin

18 zł

Puchar lodowy

z owocami

18 zł

Restauracja Racibórz Złota Iglica ∗ tel. 32 430 1742 ∗ ul. Kornowacka 53 ∗ 44-285 Pogrzebień ∗ pow. raciborski


(przy DW 935 Rybnik - Racibórz )